L-karnityna – substancja chwalona przez sportowców, a od niedawna coraz bardziej pożądana przez osoby odchudzające się. Czy faktycznie wspomaga odchudzanie? Czy nie jest to kolejny marketingowy chwyt? Poznaj kilka faktów i sam sobie odpowiedz.
Na początku kilka słów o samej L-karnitynie. To substancja uznana za niezbędną do prawidłowego wzrostu organizmu. Każdy człowiek samodzielnie ją syntezuje, ale podstawowym jej źródłem jest dieta. Podczas syntezy l-karnityny organizm sięga do lizyny, metioniny, witamin z grupy B, witaminę C, kwas foliowy i żelazo. Jeżeli występuje niedobór, któregokolwiek z tych substratów wytwarzanie L-karnityny jest zaburzone lub wstrzymane.
L-karnityna – zapotrzebowanie
Niestety autosynteza nie jest wystarczająca dla naszego organizmu, dlatego główne zasoby pozyskuje z posiłków. Główne źródło stanowią czerwone mięso i produkty mleczne. Rośliny, pomimo tego, że bardzo zdrowe i potrzebne nie są bogate w tę substancję. Z tego powodu wegetarianie są najbardziej narażeni na jej niedobory. Wzrost zapotrzebowania można też zauważyć u kobiet w ciąży oraz matek karmiących.
Jak działa L-karnityna?
Wewnątrz mitochondriów dochodzi do spalenia (utlenienia) kwasów tłuszczowych, dzięki czemu zostaje wytworzona energia. Jeżeli organizm sprawnie dysponuje energią zawartą w pożywieniu to ułatwia osobom odchudzającym się dostosowanie się do diety oraz redukuje ilość kalorii przyjmowanych w posiłkach.
Kuracje odchudzające przy niedoborze karnitynowym nie przyniosą oczekiwanych efektów, ponieważ brak tej substancji uniemożliwia utlenianie kwasów tłuszczowych, krótko rzecz ujmując spalanie zostaje zablokowane. Ponadto reguluje parce gospodarki hormonalnej, stabilizuje aktywność takich hormonów, jak tarczyca i testosteron.
Czy L-karnityna odchudza?
Jej rola w procesie odchudzania jest nieoceniona. Usprawnia i przyspiesza procesy metabolizmu tłuszczów w ludzkim organizmie. Bez jej udziału nie może odbyć się transport kwasów tłuszczowych do mitochondriów – swoistych fabryk komórkowych organizmu. Udowadniają to badania przeprowadzone w 2000 roku, z których jasno wynika, że po tygodniu podawania pastylek z L-karnityną tempo spalania tłuszczu wzrasta o około 70%.
L-karnityna, a wysiłek fizyczny
U osób aktywnych fizycznie atakuje tłuszcz ze zdwojoną siłą. Szczególnie ważną rolę odgrywa przy długotrwałym wysiłku. Osoby uprawiające ćwiczenia fizyczne, mają zwiększone zapotrzebowanie na l-karnitynę, ponieważ znacznie przyspiesza okres mięśniowej regeneracji i podnosi wydajność organizmu, co w efekcie pozwala na szybsze spalanie tłuszczu.
Niedobór L–karnityny
Tak, jak zwykle bywa, pierwsze oznaki niedoboru jakiegoś składnika, nie są zauważane. Jeżeli zauważysz, że Twoja sprawność fizyczna i intelektualna ulega osłabieniu, a po najmniejszym wysiłku fizycznym pojawia się uczucie zmęczenia, a nawet wykończenia może to świadczyć o braku l-karnityny w organizmie. O tym niedoborze może informować podwyższona zawartość lipidów we krwi.
Najczęstsze schorzenia, które mogą być wywołane przez braki l-karnityny w organizmie:
- otyłość,
- demencja,
- cukrzyca,
- miażdżyca,
- brak energii,
Dawkowanie i sposób użycia l-karnityny
Zaleca się przyjmowanie od 500 do 2,000mg dziennie. To naturalna substancja stanowiąca niezbędne uzupełnienie diety. Nie ma przeciwwskazań do suplementacji tą substancją.
L-karnityna – najważniejsze informacje
Reasumując, to naturalna substancja, która bierze udział w metabolizmie tłuszczów, tzn. rozkłada je na związki, które stanowią źródło energii dla organizmu (szczególnie mięśni). Wyjątkowo istotna dla osób odchudzających się. Zapobiega odkładaniu się zapasów tłuszczowych oraz oczyszcza organizm z toksyn. Jej niedobór nie tylko utrudnia odchudzanie, może mieć również inne, poważne konsekwencje zdrowotne, dlatego warto zadbać o odpowiednią jej ilość w organizmie.