Spirulina i chlorella – czy odchudzają?

Chińczycy zwykli mawiać, że nie istnieje obrzęk, którego nie da się wyleczyć glonami.

Na kontynencie azjatyckim znane i stosowane od tysięcy lat. Przede wszystkim znany jako lek lub składnik włączany do codziennej diety, ze względu na swoje drogocenne składniki. No więc co wybrać, abym być pięknym i szczupłym? Spirulinę czy chlorellę? A może zdecydować się na oba?

Obydwie rośliny są zaklasyfikowane jako mikrofagi, czyli prymitywne organizmy wodne, będące na pograniczu królestwa roślin i zwierząt. Od niedawna specjaliści od zdrowego trybu życia zachęcają do regularnej suplementacji glonami. Poniżej możesz dowiedzieć się więcej o prozdrowotnych właściwościach spiruliny i chlorelli.

Spirulina – remedium na zmarszczki

To niezastąpiony środek w walce z oznakami starzenia się skóry. Dzięki dużemu bogactwu protein, witamin, aminokwasów, minerałów i enzymów pomaga w pozbywaniu zmarszczek. Intensywnie nawilża wysuszoną i zmęczoną skórę. Dzięki temu można dostrzec widoczne efekty już po pierwszym zastosowaniu. Dodatkowo odżywia i ujędrnia cerę, poprawiając jej wygląd i koloryt oraz wzmacnia płaszcz wodno – lipidowy skóry, który chroni ją przed szkodliwym wpływem środowiska.

Spirulina – podnosi odporność

Ale to nie wszystko. Poza fantastycznym wpływem na zniszczoną i zmęczoną skórę, spirulina doskonale poprawia funkcjonowanie całego organizmu. Może to zrobić dzięki „immulinie”. To popularna nazwa polisacharydów, które odkryto w składzie spiruliny. Ich działanie jest zaskakujące, ponieważ są od 100 do 1000 razy bardziej aktywne w porównaniu z preparatami aktualnie używanymi w immunoterapii ciężkich chorób nowotworowych.

Spirulina – zielone mięso

W związku z tym, że zawiera wysokowartościowe białko, którego zawartość jest aż trzykrotnie (!) większa niż w prawdziwym mięsie. Dla porównania przykład zawartości białka w różnych produktach: mięso – 27%, soja – 34%, natomiast spirulina (aż) 65% wysokowartościowego białka.

Właściwości zdrowotne spiruliny w skrócie:

  • Bogate źródło łatwo przyswajalnego białka;
  • Obniża poziom LDL, czyli złego cholesterolu i trójglicerydów;
  • Wyrównuje poziom cukru we krwi;
  • To cenne źródło kwasu gamma linoleinowego (GLA), dobrego tłuszczu dla mózgu; prawidłowego funkcjonowania serca i innych elementów organizmu;
  • Stanowi silne wzmocnienie dla układu immunologicznego;
  • Normalizuje przemianę jodu, więc sprzyja prawidłowej pracy tarczycy.

Spirulina, a odchudzanie

Najświeższe badania wykazują, że nie ma substancji, która wykazywałaby takie działanie. Okazuje się, że nawet najpopularniejsze białka renomowanych firm nie działają w ten sposób, a dokumentacja ich działania to tak zwane „kreatywne badania”.

Jednak w każdej plotce jest ziarno prawdy, ponieważ okazuje się, że spirulina może być bardzo przydatna w trakcie diety redukcyjnej. Ograniczając ilości spożywanych kalorii, często popełnia się błąd przy tworzeniu jadłospisu, przez co organizm odnotowuje braki pewnych substancji. Wywołuje to złe samopoczucie, osłabienie a jeżeli ten stan utrzymuje się dłużej może doprowadzić do niebezpiecznych konsekwencji zdrowotnych.

Dodatkowa suplementacja spiruliną w trakcie diety odchudzającej może pomóc, ponieważ może zabezpieczyć rezerwy tych najbardziej potrzebnych substancji odżywczych. Dodatkowo dzięki spirulinie można zapobiec powrotowi do wagi sprzed diety, krótko mówiąc pozwala uniknąć, tak bardzo niechcianego efektu jojo.

Chlorella

Bardzo często utożsamiana jest ze spiruliną, a ich nazwy są stosowane zamiennie. Nie ma nic bardziej mylnego, to są dwie różne algi. Owszem, wiele je łączy, również wiele je dzieli. Przede wszystkim chlorella jest aż o 1000 lat młodsza. Gdyby tego było mało, to znacznie różni je od siebie budowa.

Chlorella – skutecznie odtruwa

Chlorellę charakteryzuje budowa komórkowa, która umożliwia jej wiązać szkodliwe toksyny i zalegające produkty przemiany materii. Ponadto ma właściwości, dzięki którym uszczelnia ścianki jelit, dzięki czemu skutecznie zapobiega dostawaniu się toksyn do organizmu. Pomimo wielu prozdrowotnych właściwości, chlorella, jest głównie doceniana za swoje antyoksydacyjne działanie.

Ma dosyć unikalną właściwość oczyszczania organizmu ze złogów rtęciowych, które mają tendencję do nawarstwiania się w organizmie. Głównie dotyczy to osób jedzących dużo ryb, poddających się licznym szczepieniom oraz posiadających stare wypełnienia dentystyczne.

Nie można też nie podkreślić, że chlorella stanowi bogate źródło witamin i mikroelementów. Zawiera kompleksowy zestaw antyoksydantów (selen, cynk, witamina B, C, E), które są silną bronią w walce z wolnymi rodnikami. Zawiera w sobie duże ilości kolagenu, dzięki czemu wspomaga proces odbudowy włókien kolagenowych oraz wzmacnia warstwę lipidową skóry. Nawilża i koi przesuszoną skórę, co zasadniczo poprawia jej kondycję. Ponadto ma właściwości przeciwbakteryjne, przeciwgrzybicze oraz przeciwwirusowe.

Właściwości zdrowotne chlorelli w skrócie:

  • Dobrze radzi sobie z leczeniem zwyrodnieniowych niedoczynności umysłowych i nerwowych;
  • Zawiera Współczynnik Wzrostu Chlorelli – CGF, dzięki któremu wzmacnia układ immunologiczny;
  • Stanowi skuteczną pomoc dla osób potrzebujących regeneracji;
  • W bardzo dokładny sposób oczyszcza organizm z toksyn;
  • Może być pomocnym wsparciem dla osób cierpiących na problemy z wątrobą oraz osób palących lub pijących alkohol.

Chlorella – właściwości odchudzające

To nieoceniony prebiotyk, który znacznie przyspiesza rozwój bakterii Lactobacillus. To jedna z przyjaznych bakterii rozwijającej się w jelitach i przyspieszającej procesy trawienne. Ponadto umożliwia szybsze wchłanianie składników odżywczych do organizmu. Regularne jej spożywanie może pomóc z problemem uciążliwych zaparć i neutralizować gazy jelitowe.

Chlorella ułatwia wydalanie wydalanie toksycznych związków z organizmu. Bez wątpienia ma to wpływa na proces odchudzania, ponieważ oczyszczony organizm w łatwiej i szybciej powróci do równowagi, a co za tym idzie zrzucenie kilogramów będzie prostsze.

Spirulina i chlorella – podobieństwa

Zarówno chlorella jak i spirulina stanowią bogate źródło licznych substancji odżywczych, które są niezbędne do wzrostu i odnowy komórek. Do najważniejszych możemy zaliczyć białko, które w obydwu przypadkach to aż 60-70% składu. Chyba nie trzeba wyjaśniać, że to czyni je prawdziwymi białkowymi bombami. Ta informacja jest szczególnie przydatna dla wegetarian, których dieta często zawiera go trochę mniej. Ponadto dostarczają szereg cennych i dobrze przyswajalnych witamin.

Chlorella i spirulina, którą wybrać?

Na rynku jest dostępna w postaci sproszkowanej, tabletkach w wyciągach w formie płynnej. Tak naprawdę nie ma większego znaczenia, na którą się zdecydujesz. Przy wyborze najlepiej się zastanowić, w jaki sposób chcę przyjmować chlorellę? Otóż sproszkowana najlepiej sprawdza się dodawana do soków, jogurtów i kefirów. Ponadto można ją wykorzystać jako składnik ciasta na makaron, sosów lub domowych wypieków.

Chlorella i spirulina – jaka dawka?

Specjaliści twierdzą, że właściwa dawka to od 3 do 5 gramów dziennie. To coś pomiędzy małą łyżeczką, a dużą łyżką. Czy możliwe jest przedawkowanie? Owszem, ale skutki zażycia większej niż zalecana dawka nie są długotrwałe. Mogą to być wzdęcia lub biegunka, nie powinno pojawić się nic szczególnego. Wyjątek stanowią osoby, które wiedzą lub podejrzewają, że reagują na glony alergicznie, wtedy najlepiej skonsultować się specjalistą. Nie z pytań, czy jest to bezpieczne, ale w celu ustalenia odpowiedniej dawki.

Warto też podkreślić, że spirulina i chlorella nie wchodzą w interakcję z innymi lekami. Charakteryzuje je wysoka przyswajalność i są (prawdopodobnie) najbezpieczniejszymi suplementami diety.

Spirulina i chlorella na odchudzanie – podsumowanie

Krotko mówiąc nie można potraktować suplementów ze spirulina i chlorellą, jako środków spalających tłuszcz – cudownej metody odchudzającej. Jednak warto się w nie zaopatrzyć w trakcie kuracji odchudzającej ponieważ mogą one wspomóc pracę organizmu na różnych płaszczyznach, dzięki czemu żmudny proces zrzucania zbędnych kilogramów, może okazać się krótszy i przyjemniejszy. Wynika to z dwóch najważniejszych właściwości tych alg, mianowicie: uzupełniania niedoboru związków mineralnych oraz witamin.

Niedobory nie tylko osłabiają organizm, ale również wpływają na jego niepoprawne funkcjonowanie, co w efekcie może powodować wzmożoną produkcję insuliny, co doprowadza do ciągłego uczucia głodu (pomimo tego, że organizm nie potrzebuje już więcej pokarmu). Tak się dzieje, kiedy odnotowuje się wzrost endokrynny. Wprowadzając do swojej diety chlorellę i spirulinę masz możliwość wyrównania jej poziomu w organizmie i zmniejszyć łaknienie.

Spirulina i chlorella nie zastąpią zdrowego stylu życia

Nie można nie podkreślić, że taka suplementacja stanowi dodatek do kuracji odchudzającej. W żadnym przypadku nie może zastąpić zbilansowanej diety. Ponadto, warto jeszcze raz podkreślić, że te algi nie posiadają właściwości spalających tłuszcz. Nic nie zastąpi ograniczenia kalorycznych posiłków i regularnego wysiłku fizycznego. Bez realizacji tych dwóch postanowień nikomu nie uda się schudnąć i uniknąć efektu jojo.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *