Tłuszcze – co i jak?
Rozsądny wybór tłuszczów w codziennej diecie może uchronić nas przed poważnymi problemami ze zdrowiem. Wiadomo powszechnie, że nadmiar tłuszczu jest szkodliwy, wiadomo też, że pewne ilości tej właśnie substancji są niezbędne do prawidłowej pracy organizmu. Im lepiej wybierze się rodzaj tłuszczu – tym lepiej. Jakie tłuszcze zatem są wskazane w zdrowej diecie? Których lepiej unikać?
Tłuszcz – jakiego/jakich unikać?
Unikać należy przede wszystkim tłuszczów pochodzenia zwierzęcego, czyli nasyconych kwasów tłuszczowych. Mogą one podnosić poziom cholesterolu we krwi. Niewskazane są również tzw. zmodyfikowane kwasy tłuszczowe, które powstają jako efekt uboczny chemicznego utwardzania tłuszczów. Szczególnie niebezpieczne są frytury oraz produkty gotowe. Najbezpieczniejszym rozwiązaniem jest zastępowanie tłuszczów zwierzęcych tłuszczami roślinnymi.
Zdrowie z tłuszczem
Dla zdrowia korzystne mogą być nienasycone kwasy tłuszczowe. Mogą one pomóc w dbaniu o zdrowie, wzmocnić serce oraz chronić naczynia krwionośne. Szczególnie korzystny wpływ na serce mają jednonienasycone kwasy tłuszczowe, znajdujące się m. in. w oliwie. Kwasy takie skutecznie obniżają poziom złego cholesterolu, zaś w oliwie oraz w oleju rzepakowym można znaleźć wiele innych substancji mających korzystny wpływ na serce. Cennym dodatkiem do zdrowej diety są też wielonienasycone kwasy tłuszczowe, których ludzki organizm nie jest w stanie wytworzyć samodzielnie. Wśród tych kwasów najważniejszą rolę odgrywają kwasy tłuszczowe omega-6 oraz kwasy tłuszczowe omega-3. Głównym przedstawicielem kwasów tłuszczowych omega-6 jest kwas linolowy, którego najlepszym źródłem są oleje roślinne. Kwasy tłuszczowe omega-3 znaleźć można w tłuszczach roślinnych, choć za ich najcenniejsze źródło uznawane są ryby. Dodanie do diety takich produktów, jak łosoś czy makrela może zatem przynieść wiele korzyści: usprawnić przepływ krwi oraz pomóc w obniżeniu ciśnienia.
To tyle na tak krótką wzmiankę o tym co kojarzy się ze złym złogiem w okolicach naszego brzuszka;)