Choć większość z nas zniechęca się jego przykrym zapachem, czosnek jest jednym z najcenniejszych darów natury. To naturalny antybiotyk, który od wieków pomaga człowiekowi w walce z licznymi schorzeniami. Dlaczego czosnek jest tak ważny dla naszego zdrowia? Dlaczego zdrowa dieta powinna zakładać i jego obecność?
Jak działa czosnek?
Czosnek to wszechstronny lek, który działa na nasz organizm na wiele sposób. wiadomo, że czosnek skutecznie hamuje rozwój chorób nowotworowych. Jego obecność powinna zatem uwzględniać tych kobiet, których w szczególności zagrażają choroby nowotworowe piersi. Liczne badania potwierdziły już skuteczność czosnku w ich profilaktyce. Wiadomo także, że czosnek może skutecznie chronić przed innymi formami raka, m. in. przed rakiem jelita oraz żołądka. To bez wątpienia zasługa tych jego właściwości, dzięki którym skutecznie niszczy on wolne rodniki. Czosnek może też skutecznie wspierać tych pacjentów, którzy mają problemy ze zbyt wysokim poziomem cholesterolu. Ponieważ dieta z jego udziałem zmniejsza ryzyko pojawienia się zakrzepów, czosnek jest ceniony jako lek chroniący przed zawałem serca oraz udarem mózgu. Wszystko to jest zasługą leczniczych substancji, które znajdują się w tym naturalnym antybiotyku. Jest ich około 200, a każda z nich skutecznie zwalcza wirusy oraz bakterie.
Ile czosnku należy spożywać?
Leczenie poszczególnych chorób za pomocą czosnku jest możliwe, jednak ze względu na ilość czosnku niezbędną do uzyskania pozytywnych efektów, jest to zadanie bardzo trudne. Warto jednak pamiętać, że dieta z obecnością tego leku może okazać się rewelacyjną formą profilaktyki. By chronić się przed rozwojem chorób nie trzeba wiele. Badania potwierdzają, że już 1-2 ząbki czosnku dziennie mogą przynieść wspaniałe rezultaty. Najlepiej zjadać je na surowo. Dlaczego? Wprawdzie większość z nas woli czosnek stosowany jako przyprawę do gotowanych lub duszonych potraw, jednak należy pamiętać o jednym. Im więcej kulinarnych zabiegów, tym mniejsza wartość lecznicza tego naturalnego antybiotyku.
Czosnek – naturalny antybiotyk
Czosnek to wspaniały lek. Warto się przełamać i na surowo zjadać przynajmniej jeden ząbek tego daru natury. Nasza dieta wiele na tym zyska, a nasz organizm stanie się silniejszy i odporniejszy na działanie wirusów, bakterii oraz wolnych rodników.
Bardzo nie lubiłam czosnku jako dziecko, a mama zawsze dawała mi go na przeziębienie. Teraz widzę, że ma dużo właściwości, więc chyba się do niego przekonam.
Bardzo go lubię, używam na przeziębienia a czasami robię sobie bułkę z masłem i czosnkiem. A i oczywiście lubię też sos czosnkowy, czasem nie ma ketchupu w lodówce ale sos czosnkowy musi być.
Kiedyś również nie doceniałam tego daru natury.. Obecnie nie wyobrażam sobie mojej codziennej diety bez czosnku 🙂