Właściwości czerwonego wina. Dlaczego warto wybrać ten alkohol

Już w starożytności Platon mawiał, że „wino to najpiękniejszy dar bogów dla ludzi.” Trudno nie zgodzić z powyższym cytatem. Szczególnie jeśli mowa o winie czerwonym. Nie dość, że jego walory smakowe i rozweselające są niepodważalne, to jeszcze spożywane z umiarem przynosi szereg korzyści dla zdrowia.

Dlaczego warto wybrać czerwone wino zamiast białego?

To właśnie w czerwonym winie znajduje się aż 10 razy więcej antyoksydantów niż w białym. Związki te wymiatają z organizmu wolne rodniki odpowiedzialne za starzenie się komórek. Z racji tego, że wino czerwone wyrabia się z całych gron wraz ze skórką, pestkami i łodyżkami zawiera  również o wiele więcej mikroelementów i polifenoli niż wino białe, które powstaje głównie z samego soku. Dlatego jeżeli chcemy nie tylko delektować się wybornym smakiem wina, a również zadbać o swoje zdrowie powinniśmy sięgać właśnie po czerwonego wino.

Czerwone wino –  pozytywnie wpływa na pracę serca układu krwionośnego

Czerwone wino zawiera cenne dla zdrowia flawonoidy. Najważniejsze z nich to: katechina, kwercetyna, resweratrol oraz epigallokatechina. Związki te, wykazują bardzo korzystny wpływ na działanie układu krwionośnego. Zwiększają światło tętnic, przez co krew krąży szybciej, zaopatrując w niezbędne składniki komórki ciała. Co więcej, hamowane są procesy zakrzepowe, a serce jest lepiej zaopatrywane w tlen. Ponadto zawarte w czerwonym winie resweratrol i epigallokatechina mają działanie przeciwnowotworowe, hamując rozwój szkodliwych komórek.

Wino czerwone pozytywnie wpływa na trawienie

Dzięki zawartości garbników czerwone wino korzystnie wpływa na prawidłową pracę układu pokarmowego. Ponadto, spożywane podczas posiłków, zwiększa wydzielanie śliny i produkcję enzymów trawiennych oraz poprawia ukrwienie. Dzięki temu składniki odżywcze szybciej trafiają do krwi. Niektóre substancje zawarte w winie (np. kwas cynamonowy) sprzyjają wydzielaniu żółci, co przyśpiesza trawienie tłuszczów. Delikatne drażnienie ściany żołądka niewielkimi dawkami alkoholu zwiększa odporność na działanie kwasów trawiennych. Co więcej, czerwone wino zmniejsza też ryzyko powstania kamicy żółciowej.

Czerwone wino pomaga w walce o szczupłą sylwetkę

Ostatnie badania wykazały, że czerwone wino pomaga również skutecznie spalić zbędną tkankę tłuszczową. To przede wszystkim zasługa zawartego w nim kwasu elagowego, który hamuje wzrost komórek tłuszczowych i blokuje tworzenie się nowych. Garbniki zawarte w czerwonym winie świetnie stymulują wydzielanie soków trawiennych, dlatego warto je pić podczas posiłku. Zwłaszcza jeśli spożywamy danie obfitujące w tłuszcz, ponieważ wino skutecznie może zmniejszyć odkładanie się szkodliwych tłuszczów na ściankach tętnic. Jednak, aby zauważyć efekty, należy wybierać wino wytrawne, które jest mniej kaloryczne (kieliszek czerwonego wino wytrawnego to zaledwie 120 kcal) lub mieszać wino z wodą w stosunku 1:1.

Czerwone wino pomaga obniżyć cholesterol

Udowodniono, że umiarkowane spożywanie czerwonego wina podnosi poziom HDL, czyli tzw. „dobrego” cholesterolu. Pijąc tylko jeden kieliszek wina dziennie przez cztery tygodnie, można podnieść poziom HDL nawet o 16 %. Dodatkowo obniża się poziom złego cholesterolu średnio o 9%. Czerwone wino również zmniejsza ilość fibrynogenów, które odpowiadają za tworzenie się skrzepów w naczyniach krwionośnych.

Wino polepsza pracę nerek

Czerwone wino poprawia pracę trzustki, nadnerczy, tarczycy i gruczołów płciowych.  Wpływa na lepszą przemianę białek, cukrów i tłuszczów. U osób wybierających czerwone wino rzadziej występuje kamica żółciowa i nerkowa. Systematyczne picie jednego kieliszka czerwonego wina dziennie znacznie zmniejsza ryzyko powstawania kamieni nerkowych. Dzięki moczopędnemu działaniu wino zwiększa wydalanie produktów rozkładu białka, jak mocznik, amoniak, kwasy i sole mineralne.

Czerwone wino odmładza

Czerwone wino zawiera szereg antyoksydantów– naturalnych substancji, które działają przeciwzapalnie, chronią przed chorobami i niszczą wolne rodniki.  Przekłada się to na kondycję skóry – przeciwutleniacze chronią ją przed zniszczeniami powodowanymi przez słońce. Dzięki temu cera jest zdrowsza i nie pojawiają się na niej tak szybko widoczne oznaki starzenia, czyli zmarszczki i kurze łapki. Regularne spożywanie czerwonego wina wpływa pozytywnie nie tylko na skórę, ale również ogólną kondycję organizm np. chroni przed schorzeniami wynikającymi z upływającego czasu np. cukrzycą.

Mimo tych wszystkich prozdrowotnych korzyści dla organizmu, nie można zapomnieć, że czerwone wino jest też alkoholem, do picia którego znajdziemy wiele przeciwwskazań. Czy jest jednak jakaś dopuszczalna ilość tego szlachetnego trunku, na którą możemy sobie pozwolić? Najczęściej zalecaną ilością czerwonego wina – jaka  również jest polecana w przypadku chorób serca – jest 1 kieliszek. Jest to ilość uznawana jest na formalnie bezpieczną (zawiera ok. 30 mg czystego alkoholu).  Jak widać, więc lampka czerwonego wina do obiadu lub kolacji to nie tylko czysta przyjemność delektowania się jego wybornym smakiem, ale również działanie na korzyść swojego organizmu.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *