Dieta stanowi równie istotny element odchudzania, co ćwiczenia fizyczne. Dlatego chcąc zrzucić zbędne kilogramy chętnie sięgamy po egzotyczne owoce odchudzające, takie jak grapefruit, ananas, czy papaja. Ostatnio coraz większą popularność zyskuje również egzotyczny i jak dotąd mało znany w Polsce – gorzki melon. Okazuje się, że rzeczywiście nie bez powodu okrzyknięty został „spalaczem tłuszczu”. Ale nie tylko – jest też prawdziwym panaceum na wiele dolegliwości zdrowotnych.
Właściwości gorzkiego melona
Gorzki melon (zwany również: karela, balsamka ogórkowata lub przepękla ogórkowata) to owoc rosnący w warunkach tropikalnych. Występuje w Afryce, Azji oraz Ameryce Południowej. Z wyglądu przypomina ogórka pokrytego brodawkowatymi naroślami. Jego miąższ jest dosyć cienki i otacza środek z ziarnami. Zbierany jest jeszcze zielony – wtedy nie jest jeszcze zbytnio gorzki, a jego skórka jest na tyle cienka, że melona można jeść w całości, bez potrzeby obierania go.
Ze względu na dużą zawartość olejków eterycznych, gorzki melon kusi niezwykle przyjemnym zapachem, jednak (jak sama nazwa wskazuje) w smaku jest bardzo gorzki. Stosowany jest jako pożywienie i dodatek do potraw oraz jako zioło – posiada bowiem mnóstwo właściwości prozdrowotnych. Okrzyknięty został także potężnym „spalaczem tłuszczu”, ponieważ ułatwia trawienie, przyspiesza przemianę materii oraz wspomaga spalanie tkanki tłuszczowej.
Do najważniejszych właściwości prozdrowotnych gorzkiego należy to, iż reguluje on poziom cukru i cholesterolu we krwi, wspomaga regenerację wątroby, wspiera odporność oraz… zapobiega nowotworom! Oprócz tego, gorzki melon ma działanie odżywcze oraz stanowi prawdziwe bogactwo witamin, minerałów i mikroelementów, takich jak:
- beta karoten
- cynk
- fosfor
- kwas foliowy
- magnez
- mangan
- potas
- wapń
- witaminy B1, B2, B3
- witamina C
- żelazo
Gorzki melon – działanie odchudzające
Jak już wspomniano, gorzki melon działa na nasz układ pokarmowy. Ułatwia trawienie i ma delikatne działanie przeczyszczające. Do tego reguluje metabolizm i oczyszcza organizm z toksyn. Jak to się dzieje?
- Związki zawarte w gorzkim melonie aktywują enzym AMPK, który usprawnia metabolizm i przyspiesza spalanie kwasów tłuszczowych – a te 2 elementy są kluczowe w odchudzaniu.
- Triterpenoidy zwarte w gorzkim melonie wspomagają tolerancję glukozy i wchłanianie tłuszczu, dzięki czemu nie odkłada się on na brzuchu i udach.
- Gorzki melon reguluje także poziom cukru we krwi, dzięki czemu skutecznie chroni nas przed odkładaniem się zbędnych kilogramów, bo – jak powszechnie wiadomo – to w dużej mierze nadmiar cukru powoduje nadwagę.
- Owoce oraz liście melona gorzkiego zawierają olejki eteryczne, alkaloidy, glukozydy, charantyny, momordycyny, oraz lecytyny, które to regulują gospodarkę lipidową w naszym organizmie.
Wszystko to sprawia, że gorzki melon jest świetnym sojusznikiem w walce o zdrowe i szczupłe ciało!
Jak jeść gorzkiego melona?
Gorzki melon używany jest w kuchni orientalnej (w szczególności w indyjskiej i chińskiej) jako dodatek do ryżu smażonego i wszelkiego rodzaju curry. Może być łączony właściwie z każdą potrawą, do której chcemy wprowadzić nutę wytrawności. Świeżego melona można spożywać samego lub w sałatce. W tym celu dobrze jest zniwelować jego gorzki smak, np. krojąc go na kawałki i mocząc go parę godzin w osolonej wodzie, następnie myjąc i odsączając z nadmiaru soli. Możesz również pokroić go w cienkie plasterki, natrzeć solą, a po 2 godzinach umyć i wysuszyć.
Gorzki melon występuje również w formie wygodnego w stosowaniu proszku, który możemy dosypywać do jogurtów i koktajli. Aby czerpać maksimum z odchudzających właściwości gorzkiego melona – najlepiej jednak jeść go świeżego. Tutaj świetne sprawdzi się odchudzający napój z gorzkiego melona.
„Spalacz tłuszczu” z gorzkiego melona – przepis
Aby przygotować przyspieszający metabolizm napój z gorzkiego melona, potrzebujesz następujących składników:
Składniki:
- – 1 świeży gorzki melon
- – 1 limonka
- – 1 łyżeczka miodu
Przygotowanie:
Melona dokładnie umyj i pokrój na mniejsze kawałki. Następnie dodaj sok z limonki oraz miód i wszystko dokładnie zblenduj. Dodaj kilka kostek lodu – i gotowe!
Takiego „spalacza tłuszczu” pij codziennie po przebudzeniu, przynajmniej pół godziny przed śniadaniem. Efekty odczujesz przez cały dzień, ponieważ napój z gorzkiego melona pobudzi trawienie, usprawni metabolizm i przyspieszy spalanie tłuszczu. Dodatkowo, zawiera mnóstwo wartości odżywczych, które wzmacniają odporność i korzystnie wpłyną na ogólną kondycją organizmu.
Gorzki melon – gdzie kupić i jak przechowywać
Gorzkiego melona ciężko dostać w zwykłym supermarkecie. Znajdziesz go w sklepach z orientalną i azjatycką żywnością lub w sklepach zielarskich. Jakiego melona wybrać? Owoc charakteryzuje waga. Powinien być cięższy, niż na to wygląda. Możesz przechowywać go w lodówce nawet przez dłuższy czas, wystarczy, że zawiniesz go w folię spożywczą. Gorzkiego melona możesz wyhodować również samodzielnie. Roślina ta potrzebuje jednak tropikalnych warunków więc trzeba ją uprawiać w szklarni.
Gorzki melon – skutki uboczne
Mimo ogromu swoich zdrowotnych właściwości gorzki melon ma również kilka skutków ubocznych, o których należy pamiętać i w niektórych przypadkach zachować ostrożność. Przede wszystkim, gorzkiego melona nie wolno podawać dzieciom, ponieważ jego nasiona zawierają związki, które dla małych dzieci mogą okazać się toksyczne. Z tego samego względu melona gorzkiego nie powinny jeść kobiety w ciąży.
Szczególną ostrożność powinny zachować osoby chorujące na cukrzycę, przyjmujące insulinę lub leki na hipoglikemię. W tym przypadku, przed wprowadzeniem gorzkiego melona do diety należy skonsultować się z lekarzem, ponieważ zioło to może osłabić działanie leków i doprowadzić do hipoglikemii.
Czy warto wprowadzić gorzkiego melona do diety odchudzającej?
Odpowiedź nasuwa się sama: jak najbardziej TAK. Gorzki melon to doskonałe wsparcie odchudzania. Ponadto, świetnie wpłynie na ogólną kondycję organizmu oraz może uchronić przed wieloma schorzeniami.