Niedocenione właściwości orzechów

Orzechy uchodzą za symbol szczęścia i mądrości. Ich właściwości znane były już w starożytności, dzięki Rzymianom, którzy przywieźli je z Azji. Nie bez powodu orzechy często goszczą na stołach podczas świąt oraz innych okazji. Zawierają liczne substancje odżywcze, które mają zbawienny wpływ na funkcjonowanie organizmu. Obniżają poziom złego cholesterolu, pomagają usuwać toksyny i przyspieszają procesy przemiany materii. Usprawniają również pracę mózgu i układu nerwowego. Jakie jeszcze nieznane właściwości w sobie kryją?

Czy orzechy tuczą?

Utarło się przekonanie, że orzechy są tuczące. Jednak żadne badanie nie potwierdziły, że osoby regularnie jedzące orzechy ważą więcej, niż osoby, które ich nie jedzą. To prawda, że większość rodzajów orzechów zawiera nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3. Jest to jednak najzdrowsza forma tłuszczy, które wspomagają naturalny rytm serca i zapobiegają zawałom. Pomimo, iż kwasy omega-3 znajdują się również w rybach, nasz organizm lepiej przyswaja te zawarte w orzechach.

Należy pamiętać, że zdrowe tłuszcze są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Większość kluczowych dla zdrowia i życia witamin rozpuszcza się właśnie w tłuszczach i dzięki temu jest lepiej przyswajana. Tłuszcz zawarty w orzechach jest zdrowy, ale jest też kaloryczny. Dlatego powinno się jeść je rozważnie. Najlepiej zastępować nimi inne tłuszcze np. te zawarte w mięsie. Zamiast jeść niezdrowe tłuszcze nienasycone, spróbuj zastąpić je garścią orzechów. Wystarczy ok. 40 gram dziennie, aby zmniejszyć ryzyko chorób serca!

Orzechy na raka

Wielu dietetyków potwierdza, że orzechy są niezwykle dobrym źródłem ważnych mikro i makroelementów, witamin, błonnika oraz białka. Niedawne badania przeprowadzone w amerykańskim Institute for Cancer Research udowodniły niemalże cudowne właściwości orzechów oraz ich działanie antynowotworowe. Z obserwacji specjalistów wynikło, że spożywanie już ok. 28 gram orzechów dziennie zmniejsza ryzyko zgonu na raka aż o 20%.

Dzięki wysokiej zawartości antyoksydantów jedzenie orzechów pomaga zwalczać wolne rodniki w naszym organizmie. To przyczynia się do opóźnienia procesów starzenia i utrzymania organizmu w dobrej kondycji. Dodatkowo orzechy zapewniają dużo energii pochodzącej ze zdrowych form tłuszczy, co pomaga organizmowi walczyć z ciężkimi chorobami.

Sekret wiecznej młodości

Regularne jedzeni orzechów pomaga utrzymać w dobrej kondycji ciało, a także umysł. Dzięki temu można zachować młodość i sprawność na dłużej. Poza wysokim stężeniem antyoksydantów orzechy zawierają polifenole, które są skuteczną bronią w walce o zdrowie w dojrzałym wieku. Ich dobroczynne właściwości wspomagają pracę mózgu u osób starszych, jak i u młodszych. W przypadku osób starszych działanie polega na zachowaniu funkcji poznawczych na wysokim poziomie. U młodych zapewnia wsparcie procesów myślowych oraz poprawę koncentracji i pamięci.

Zawarta w orzechach (zwłaszcza włoskich) l-arginina jest niezwykle ważna przy prawidłowym funkcjonowaniu układu krwionośnego. Jej obecność pomaga obniżyć ryzyko śmierci w wyniku chorób serca. Jedzenie orzechów redukuje także ryzyko występowania cukrzycy typu 2 aż o 21%.

Jakie orzechy wybrać?

Odpowiedzi na to pytanie jest kilka. Większość rodzajów orzechów ma podobne właściwości. Orzechy włoskie są orzechami najlepiej przebadanymi pod względem właściwości korzystnych dla zdrowia. Zawierają najwięcej kwasów omega-3. Natomiast migdały, orzechy laskowe, makadamia czy pekan są nieco uboższe w substancje odżywcze, jednak warto włączyć je do swojej diety. Również kokos, który właściwie jest owocem, ale może być uznawany za orzech, zawiera składniki wpływające korzystnie na pracę serca.

Ciekawa jest także sprawa olejów orzechowych – czy mogą one zastąpić spożywanie orzechów w całości? Owszem, można włączyć ten składnik do swojej codziennej diety, ponieważ takie oleje są świetnym źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych oraz witaminy E! Niestety, nie posiadają błonnika, który znajduje się w całych orzechach, a pod wpływem temperatury uwalniają szkodliwe substancje. Dlatego warto rozważyć używanie olejów orzechowych w kuchni.

Najzdrowsze orzechy

Jak już wiadomo, orzechy mają wiele właściwości korzystnych dla zdrowia. Wysoka zawartość witamin z grupy B i witaminy E korzystnie wpływa na pracę mózgu i kondycję skóry. Ze względu na dużą ilość białka są bardzo ważnym elementem w diecie wegetarian i stanowią dobry zamiennik mięsa. Jednak rodzajów orzechów jest wiele. Sprawdź więc, które są najzdrowsze!

  • MIGDAŁY: uważane za najszlachetniejsze, w ponad 20% składają się z białka. Są bogatym źródłem magnezu, który chroni przed stresem, oraz fosforu, pierwiastka niezbędnego dla zdrowych kości oraz zębów. Warto włączyć je do codziennej diety ze względu na najwyższą wśród orzechów zawartość witaminy B2 i witaminy E, która odpowiada za prawidłowe funkcjonowanie skóry i opóźnia procesy starzenia. Migdały wyróżnia także najniższa zawartość kwasów tłuszczowych, przez co są najmniej kalorycznymi orzechami. To ok. 579 kcal/100g.
  • NERKOWCE: w ponad 18% składają się z białka, dlatego podobnie do migdałów stanowią ważny element diety wegańskiej. Pochodzą z Brazylii, a ich miękki, delikatnie słodki i lekko migdałowy miąższ uważany jest za najsubtelniejszy wśród wszystkich orzechów. Poza doskonałym smakiem, nerkowce zawierają najwięcej pierwiastków ze wszystkich orzechów. Dotaczają dużą ilość magnezu, fosforu, cynku i żelaza. Ich kaloryczność to ok. 553 kcal/100g.
  • ORZECHY WŁOSKIE: wyróżniają się rekordową zawartością wielonienasyconych kwasów tłuszczowych. Już 3 orzechy włoskie dziennie wystarczą, aby pokryć dziennie zapotrzebowanie na kwasy omega-3. Są także bogatym źródłem witaminy B6 oraz kwasu foliowego, co czyni z nich idealną przekąskę dla kobiet w ciąży. Kaloryczność tych orzechów to ok. 654 kcal/100g.
  • ORZECHY LASKOWE: udowodniono, że nienasycone kwasy tłuszczowe zawarte w orzechach laskowych obniżają poziom „złego” cholesterolu, a podnoszą poziom „dobrego”. Dlatego spożywanie tego rodzaju orzechów jest polecane w profilaktyce miażdżycy. Podobnie jak orzechy włoskie, laskowe zawierają duże ilości kwasu foliowego oraz witaminy E – substancji niezbędnych do prawidłowego rozwoju płodu. Ich kaloryczność to ok. 640 kcal/100g.
  • ORZECHY ARACHIDOWE: nazywane także ziemnymi lub fistaszkami, botanicznie należą do tej samej grupy roślin co fasola, groch czy soja. Natomiast pod względem smaku i wyglądu podobne są do orzechów. Wyróżnia je rekordowa ilość witamin B3, która wzmacnia odporność całego organizmu. Są również bogate w witaminę E oraz kwas foliowy, ale nie są polecane kobietom ciężarnym, ponieważ często wywołują alergię. Wytwarzane z nich masło jest przysmakiem dzieci oraz dorosłych. Należy jednak pamiętać, że sklepowe masło orzechowe ma w składzie wiele substancji chemicznych i dlatego lepiej przygotować taki smakołyk samodzielnie.
  • PISTACJE: to nasionka ukryte w łusce drzewa pistacjowego, która po osiągnięciu odpowiedniego rozmiaru i dojrzałości, samodzielnie się rozchyla ukazując bogaty środek. Pistacje zawierają dużo białka (ok. 20%), są wyjątkowo bogate w beta-karoten, potas oraz witaminy B1 i B6. Zdrowsze są pistacje nieprażone, ponieważ proces prażenia zmniejsza zawartość antyoksydantów aż o połowę!
  • ORZECHY PEKAN: znane także jako orzeszki amerykańskie, są podobne do orzecha włoskiego. W smaku są jednak słodsze i delikatniejsze. Ponieważ zawierają wyjątkowo dużo tłuszczów nienasyconych (ok. 72%) – są bardzo kaloryczne. Dostarczają też ponad połowę dziennego zapotrzebowania na cynk. Bardzo często stosuje się je w cukiernictwie, jako dodatek do ciast, kremów lub dekorację.
  • ORZECHY MAKADAMIA: pochodzą z Australii, mają bardzo twardą skorupkę, dlatego w sklepach najczęściej znajdziemy je łuskane. Podobnie do orzechów pekan, makadamia są bardzo tłuste i kaloryczne. Jednak dzięki swoim właściwościom obniżają ryzyko zakrzepicy oraz choroby wieńcowej. Świetnie komponują się z czosnkiem oraz anchois, są również częstym dodatkiem deserów i ciast.
  • ORZESZKI PINIOWE: pozyskuje się je ze śródziemnomorskiego gatunku sosny, są maleńkie, dzięki czemu bez siekania można posypywać nimi potrawy. Wchodzą w skład słynnego sosu pesto. Pomimo, że nie zawierają wiele białka, dzięki nienasyconym kwasom tłuszczowym obniżają poziom „złego” cholesterolu. Są także dobrym źródłem cynku i magnezu. Łagodzą stany zapalne i pomagają zwalczyć kaszel.
  • ORZECHY BRAZYLIJSKIE: rosną dziko w Ameryce Południowej, są jednym z najbogatszych źródeł selenu – pierwiastka szczególnie potrzebnego mężczyznom do produkcji nasienia. Aby zaspokoić dzienne zapotrzebowanie selenu wystarczy zaledwie 1 orzech brazylijski! Dodatkowo dzięki swoim właściwościom antyoksydacyjnym pełnią istotną rolę w zapobieganiu nowotworom.

Jak widać z powyższego zestawienia najzdrowsze i stosunkowo niedrogie są orzechy włoskie. Wysoko cenione za swoją zawartość białka oraz wyrafinowany smak są także migdały. Najmniej wartości odżywczych i niestety najwięcej kalorii mają orzechy makadamia. Dlatego nie są one polecane osobą, które mają problemy z wagą. W ocenie ogólnej: orzechy to samo zdrowie, a rodzaj jaki wybierzemy zależy od naszych indywidualnych potrzeb.

Orzechy dla urody

Orzechy, a w szczególności oleje z nich wytłaczane, mogą z pełnym powodzeniem zastąpić popularne kosmetyki do pielęgnacji ciała oraz włosów. Regularne stosowanie olejów orzechowych chroni skórę przed niszczącym i chorobotwórczym działaniem wolnych rodników. Dzięki swoim właściwościom oleje redukują oznaki starzenia, szczególnie w tych miejscach, gdzie skóra skłonna jest do zmarszczek.

Naturalne oleje warto stosować także na włosy. Dzięki temu zyskają połysk i przyjemną gładkość. Wystarczy, że do oleju doda się żółtko jajka, a otrzymana maska dogłębnie odżywi zniszczone kosmyki oraz przyniesie ulgę podrażnionej skórze głowy. Dodatkowo, prosty masaż olejem orzechowym pomoże zneutralizować wszelkie bóle artretyczne czy bóle mięśni. Naturalny olej to świetny środek przeciwbólowy, a do tego ma przyjemny zapach i dość szybko się wchłania.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *