Morwa biała – egzotyczne antidotum na otyłość

Ojczyzną tej wyjątkowej rośliny jest środkowa część Chin, gdzie od wielu lat ceni się jej właściwości lecznicze. To tam, w ciepłym klimacie zwrotnikowym, rosną i dojrzewają najbardziej wartościowe krzewy morwy białej, nazywanej także roślinnym skarbem. W Polsce zrobiło się o niej głośno zupełnie niedawno, choć wielu dietetyków już wychwala jej cudowne działanie odchudzające. Co warto wiedzieć o tej roślinie?

Mówiąc o morwie białej warto zaznaczyć, że każda z części tej rośliny niesie za sobą zupełnie inne korzyści prozdrowotne. Wyciąg z jej korzenia posiada silne właściwości antynowotworowe i pomaga uporać się z wieloma chorobami układu oddechowego, takimi jak: długotrwały kaszel, astma, zapalenia tchawicy czy oskrzeli. Owoce działają przeciwnowotworowo i pomagają oczyścić organizm ze szkodliwych toksyn. Ale na całym  świecie najbardziej cenione są jej liście…

Drogocenne działanie liści morwy białej

Pierwsi przekonali się o nich Włosi, którzy dokładnie opisali wszystkie składniki obecne w liściach tej rośliny. Okazało się, że zawierają one szereg witamin i minerałów, które skutecznie wspomagają proces utraty masy ciała u osób otyłych lub z nadwagą. Liście morwy obniżają poziom szkodliwego cholesterolu oraz wpływają na zmniejszenie apetytu – w szczególności jeśli chodzi o słodycze.  W ten sposób pozwalają pozbyć się od 3 do nawet 5 kilogramów tygodniowo.

Za tak silne działanie odchudzające odpowiada przede wszystkim skrobia oraz kompleks witamin z grupy B: tiamina poprawiająca nastrój, ryboflawina mająca dobroczynny wpływ na wzrok oraz pirydoksyna konieczna do produkcji odpowiedniej ilości czerwonych krwinek. Dodatkowo, niskokaloryczne liście morwy białej hamują aktywność enzymów, które odpowiadają za rozkład węglowodanów złożonych, a dzięki temu ograniczają wchłanianie cukrów w przewodzie pokarmowym.

Co jeszcze kryje w sobie morwa biała?

W medycynie chińskiej morwa od lat jest wykorzystywana jako środek pomocniczy w leczeniu cukrzycy. Nie bez powodu zatem zyskała popularność wśród odchudzających się diabetyków. A to czyni z niej najbezpieczniejsze rozwiązanie na problemy z nadwagą większości ludzi.

Jak się jednak okazuje jest ona skuteczna nie tylko w leczeniu otyłości. Wysoka zawartość flawonoidów, które usuwają z organizmu wolne rodniki sprawia, że jest także silnym antyoksydantem. Pomaga oczyścić organizm ze zbędnych produktów przemiany materii. Co więcej, lekko kwaśne liście morwy są przez Chińczyków uważane za naturalne źródło energii i sił witalnych.

Jaka morwa jest najlepsza?

Za najcenniejszą pod względem zawartości witamin i składników mineralnych uznaje się morwę uprawianą na terenie Chin. Korzystny klimat i doświadczenie w hodowli tej rośliny sprawia bowiem, że tamtejsi mieszkańcy doskonale wiedzą, które liście zawierają najwięcej tych dobroczynnych elementów. Niemniej jednak, morwa biała od wielu lat jest uprawiana także na terenie Europy i Polski. Jakość tych roślin pozostawia jednak wiele do życzenia. Zaleca się więc przyjmowanie ekstraktu z morwy białej w postaci suplementów diety, w których obecne są zarówno owoce jak i liście morwy.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *