Czy warto jeść tran?

Jego właściwości lecznicze zbadano stosunkowo niedawno, bo w latach 60. Odkryto, że ma zbawienny wpływ na działanie ludzkiego organizmu. To bogate źródło kwasów nienasyconych kwasów tłuszczowych oraz witamin z grupy A i D. Ma zbawienny wpływ na działanie ludzkiego organizmu. Jak działa tran? W jakich ilościach go przyjmować? No i przede wszystkim, czy warto?

Czym jest tran?

Powszechnie tranem nazywa się ciekły tłuszcz otrzymywany z ryb. Ale nie jest to do końca prawda, ponieważ mianem tranu, można nazywać wyłącznie tłuszcze pozyskiwane ze świeżej wątroby dorsza atlantyckiego lub innych ryb z gatunku dorszowatych.

Charakteryzuje go specyficzny smak i zapach. Często uważany za nie do zniesienia, szczególnie przez najmłodszych. Zawiera unikalną kompozycję nienasyconych kwasów tłuszczowych z grupy omega-3, które odpowiadają za prawidłowe funkcjonowanie organizmu.

Na co pomaga tran?

Znacznie usprawnia pracę mózgu. A konkretnie wywiera duży wpływ na ukrwienie i system nerwowy. To właśnie, dlatego jest polecany dzieciom, które są w intensywnej fazie rozwoju. Taka suplementacja może zapobiec problemom z koncentracją, pamięcią. Natomiast u osób w podeszłym wieku zmniejszyć prawdopodobieństwo choroby Alzheimera oraz demencji starczej.

Przede wszystkim wzmacnia układ odpornościowy. Nienasycone kwasy tłuszczowe znacznie usprawniają jego pracę. Natomiast witamina A zapobiega przedostaniu się  drobnoustrojów do organizmu.

Tran mogą przyjmować wszyscy. Szczególnie zalecane jest zażywanie przez dzieci i osoby młode, które są w okresie wzrostu. Wzmocni osoby osłabione, dlatego stanowi cenne uzupełnienie diety dla osób starszych lub osób podczas rekonwalescencji. Ponadto stosowanie jest wskazane u osób narażonych na wzmożony stres, palących papierosy oraz nadużywających alkoholu.

Tran – dzienne zapotrzebowanie

Badania wykazują, że dzienne zapotrzebowanie dorosłego człowieka na tran, a właściwie na zawarty w nim kwas omega-3 wynosi od 5 do 8 g. Na witaminę – A 800 j m., na D3 – 200 j m., natomiast na witaminę E od 8 do 13 mg. Czy to dużo? Teoretycznie nie, ale w praktyce, te z pozoru niewielkie ilości wywierają bardzo duży wpływ na kondycję organizmu.

Jak stosować tran?

Aktualnie tran jako suplement diety jest dostępny w postaci płynnej do picia oraz żelowych kapsułek. Te drugie cieszą się większą popularnością, ponieważ są bezsmakowe i bezwonne. Należy podkreślić, że tran ma specyficzny smak, przez wiele osób nie do zniesienia. W jakiej dawce? Najlepiej przestrzegać wytycznych na opakowaniu, a jeżeli coś jest niejasne, można skonsultować się z lekarzem lub farmaceutą. Nie można zapominać, że w kwestiach dotyczących zdrowia, zawsze warto radzić się specjalisty.

Przyjmowanie tranu w trakcie ciąży – czy to bezpieczne?

Tę decyzję należy pozostawić specjaliście. Dlaczego? Ponieważ tran zawiera bardzo dużą ilość witaminy A. Teoretycznie nie ma w tym nic złego, ale jej przedawkowanie w trakcie ciąży, może skutkować trwałym uszkodzeniem płodu. Dlatego lepiej nie ryzykować i zasięgnąć opinii lekarza prowadzącego. Warto podkreślić, że ta uwaga dotyczy wyłącznie kobiet w ciąży.

Tran – od kiedy można podawać dzieciom?

Trudno znaleźć jednoznaczną odpowiedź, jednak najczęściej mówi się o rozpoczęciu suplementacji po 4 roku życia. Co z mniejszymi dziećmi? Też mogą przyjmować tran, ale w dużo mniejszych dawkach. Jednak nie wcześniej niż w szóstym tygodniu życia!

Na co zwrócić uwagę wybierając tran?

Za korzystniejszy jest uważany tran w formie płynnej, ponieważ nie zawiera sztucznych dodatków (chodzi o zwykły tran w płynie, bez smakowych aromatów) a ponadto łatwiej się wchłania do organizmu. To szczególnie ważne w przypadku kobiet w ciąży oraz małych dzieci, ponieważ każdy taki składnik ma wpływ na rozwój młodego organizmu.

Tran – przeciwwskazania do stosowania

Przede wszystkim nie powinny go przyjmować osoby, którym doskwiera kamica nerkowa, hiperkalcemia oraz osoby zażywające środki przeciwzakrzepowe. Tran doradza się również osobom, które są w trakcie leczenia antybiotykami, ponieważ wspomagając organizm, jednocześnie wspierają bakterie i wirusy. W efekcie leczenie przebiega dłużej.

Jak przechowywać tran?

Aby zachować wszystkie zdrowotne właściwości tranu, należy zadbać o temperaturę w jakiej jest przechowywany. Powinna nie przekraczać 25C°. Najlepiej trzymać go w chłodnym i zaciemnionym miejscu. Należy też pamiętać, aby opakowanie płynnego tranu zużyć w ciągu 3 miesięcy od otwarcia. Ponadto bezwzględnie nie wolno go zamrażać! Przestrzegając powyższych wskazówek masz gwarancję, że twój tran nie traci na jakości.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *